Ik was 7 jaar. Dit was mijn droom. En die voelde als heel bereikbaar. Wie vertelt mij dat ik iets niet kan worden? Ik kan alles worden en ik weet wat ik wil.

Veertien jaar verder: mijn eerste echte reality check.

Je HBO diploma stelt niets voor. Je telt pas mee als je een echte titel hebt”.

Wie was hij om dit tegen mij te zeggen? Ach, laten we het er op houden dat hij het positief bedoelde. Om mij te stimuleren om het allerbeste uit mezelf te halen.

Het leven gaat door. Ik behaalde mijn mr. titel. En werkte al heel wat jaren als jurist en mediator. Ik wilde mijn eigen praktijk starten.

Jij bent een hele goede jurist, geen ondernemer. Ga doen waar jij goed in bent, en laat het ondernemen aan anderen over” .

BENG

Ik was 37 jaar, hoog opgeleid, potentie en met een waardevol business idee. Ik bevroor.

Hield mezelf klein en stelde me bijna 10 jaar lang op de achtergrond op. Dat was beter. Zo hield ik mezelf voor.

Maar dit gedrag heeft me niet heel veel moois gebracht. Ik kan gerust zeggen: het heeft me een heleboel ellende gebracht.

En tot overmaat van ramp ook nog een juridisch conflict.

Ik! Jurist en mediator. Die altijd met zoveel toewijding anderen hielp. Ik had nu zelf een juridisch conflict. Én ik kon mezelf niet helpen.

Dacht ik.

Terwijl ik voor mijn gevoel geen kant meer op kon, en letterlijk met mijn handen in mijn haar diep in de nacht aan de keukentafel zat,

moest ik denken aan mijn businessplan. Stapjes had ik wel gezet. Maar daar was het ook bij gebleven.

Het grote werk – het online zichtbaar worden en mezelf presenteren met mijn waardevolle idee aan de buitenwereld. Dat had ik de afgelopen jaren niet gedaan.

Ik bedacht me die avond dat het aan mij was. Aan mij om een verandering aan te brengen in mijn leven. Om te besluiten voor mezelf dat ik het recht heb om te worden, wie ik eigenlijk allang ben.

Mezelf.

En daar aan de keukentafel besloot ik dat ik het gewoon ging doen. Ondernemen.

Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Sterker nog in a weird way ben ik mijn conflict dankbaar. Ik geloof namelijk niet dat ik ooit de grote stap zou hebben gezet, als ik niet in dit conflict was terecht gekomen.

Dan was mijn leven doorgesukkeld. En mijn businessplan op de plank blijven liggen. Tot dat er zoveel stof op lag, dat het in de vergetelheid was geraakt.

Klaarblijkelijk had ik dit conflict nodig om me dat te laten inzien.

Je conflict biedt je een kans. Maar je moet het wel zelf aanpakken.

Benieuwd naar wat mijn business idee is? Tipje van de sluier: het is een nieuwe manier van het oplossen van je conflict. Eentje vanuit leiderschap en inzicht.